Fakta om Gråspurven

Søk
Close this search box.

Mål:

Elevene skal vi kunne si hvordan gråspurven ser ut, hvor den bor og hva den liker å spise. De skal også kunne kjenne igjen gråspurven.

Fakta

Gråspurven er ikke så stor, bare omtrent 15 cm fra nebb til halespiss, og veier omtrent like mye som en håndfull sukkerbiter (25 – 35 gram). Hannen har en stilig svart flekk på halsen, nesten som et slips, og en grå topp på hodet. Hunnen har en brun topp. De er litt forskjellige, men begge like søte!  

Disse små fuglene er absolutt ikke kresne. De spiser korn, frø og insekter, men sier ikke nei takk til matrester heller. Om vinteren kan du ofte finne de ved fuglebrettet hvor de koser seg med festmåltid.  

Gråspurven er ganske flink til å bygge hjem for familien sin. De lager reir i hulrom som kan være i bygninger, fuglekasser, eller i hule trær. Noen ganger bygger de til og med kulerunde reir som henger fritt i trær eller busker.  

Om våren kan du se gråspurvhannen gjøre en dans som ser ut som han spiller luftgitar for å vinne hjertet til hunnen. De kan få to til tre kull hvert år, og hvert kull har 4 – 5 små egg. Etter eggene klekkes tar det omtrent 17 dager før de små spurveungene er klare for å utforske verden utenfor reiret. 

Gråspurven kan holde seg varm i kalde vintre og er en av de få fugleartene som kan bo i Finmark hele året.  

  1. Hvor mange kull kan gråspurven få? 
  2. Hvor bygger gråspurven rede? 
  3. Hvor lang tid tar det fra eggene klekkes til ungene drar fra rede? 
  4. Hva gjør gråspurvhannen for å få seg kjæreste?  
  5. Hvor er Finnmark?  

Gråspurvens sang

I fugleverdenen er det mange som synger søte sanger, men gråspurven? Han er rockestjernen! Med en sang som ikke er så melodiøs, men kraftig og intens, holder han sin egen lille konsert hver eneste dag. 

Tenk deg at du er en gråspurv. Du våkner opp, strekker på vingene og tenker: “Hva skal jeg synge i dag? Kanskje en ballade… Nei, vent, jeg er en gråspurv! La oss rocke!” 

Så begynner han: 

🎶 “Kvitre-kvitre-kviiiiitre!” 🎶 

Det er ikke bare en sang, det er en power-ballade som får alle i nabolaget til å stoppe opp. Andre fugler triller og fløyter, men gråspurven? Han gir oss rå energi med sin “sjirp, sjirp” som kan høres over hele byen. 

Og vet du hva? Han bryr seg ikke om han vinner “Fuglenes Idol”. Han synger fordi det er gøy, og fordi han kan! 

Så neste gang du hører gråspurven synge, husk at du er vitne til en ekte rockekonsert, rett utenfor vinduet ditt! 

Se direkte fra fuglekassa:

Produkter:

Fuglekasse med kamera

Art.nr: 144746

Nectar Fuglekasse

Art.nr: 140320

Gråspurv

Art.nr: 114598